top of page

Висновки з ОІ -2024. Про суддівство та оцінка виступів наших гімнастів

Можу сказати наступне, що в правилах проведення змагань на Олімпійських іграх і в правилах проведення міжнародних змагань, затверджених Міжнародною Федерацією Гімнастики (ФІЖ) існують механізми подачі протестів на рішення суддів і більше можу сказати, що збірна команда України успішно користувалась таким правом раніше, на інших високих стартах, але цю опцію необхідно використовувати коли ти на 100% впевнений що колегія суддів (це достатньо велика кількість найкращих суддів з різних країн Світу) десь в чомусь помилилась і використання такого права направо і наліво веде за собою наслідки, як фінансові так репутаційні. Далі в збірній команді України на помості знаходиться достатньо велика команда тренерів та представників, яка має можливість користуватись всіма необхідними технічними засобами для того щоб оперативно передивитись виступ та комбінацію спортсмена та швидко прийняти відповідне рішення та подати протест, але цього не було зроблено, по зрозумілим для всіх спеціалістів та експертів причинам.

       Також вважаю важливим підкреслити, що в команді є старші спеціалісти, такі як головний тренер та його помічники які, виходячи з їх багаторічного досвіду та знань, мають давати коментарі щодо суддівства, якщо вони вважають, що десь комусь несправедливо були проставлені бали і то після подачі та розгляду протесту.

        Я розумію наших хлопців, їх розчарування в якихось моментах, їх емоції і я була колись на їх місці коли я не потрапила у фінал ОІ за боротьбу у багатоборстві, мені не вистачило буквально якихось там тисячних бала, але я не кричала, що погані судді, бо такі висловлювання та поведінка показує спортсмена не з кращої сторони та вважається на міжнародному рівні некоректною і також ці спортсмени підводять своїх наставників, Федерації та країну.

        Так, дуже прикро і поразка засмучує, але вважаю, що потрібно працювати далі та робити правильні висновки. Засуджувати суддів, оцінювати їх роботу ми не маємо права, але якщо ти впевнений у своїй правоті подавайте протест.

          На всіх змаганнях є дрібні недоліки і є людський фактор, який ми не можемо усунути, але його треба ураховувати. З боку наших гімнастів були допущені помилки і виступи були не ідеальними, але ну вкрай достойними! Наприклад, вірменький гімнаст виступив більш чисто та мав вищу амплітуду і практично в доскок. Треба розуміти, щоб бути найкращими, треба виконувати вправи та елементи на 120%, а не обговорювати суддівство на Олімпіаді. Чому? Тому що це може відгукнутися нам у майбутньому на наступних стартах і ОІ.

Тож наших спортсменів оцінювали задовільно і відповідно до стандартів і правил прийнятих ФІЖ. Оцінки були цілком об’єктивними. Ще раз хочу повторитись, якщо оцінки були б необ’єктивними головний тренер зі своїм штабом оперативно прийняв би відповідне рішення та подав би протест, але цього зроблено не було.

Частину 2 ви зможете прочитати у наступному дописі, а зараз чекаю на вашу думку у коментарях



0 коментарів

Comments


bottom of page