top of page

Чи може людина на пенсії прожити за 2000 гривень в Україні?

Оновлено: 21 січ. 2022 р.

Хочу дізнатися, що ви думаєте щодо пенсії в Україні та з якими проблемами стикалися ви чи ваші знайомі? Я жінка далеко ще не пенсійного віку, але часто чую приголомшливі історії про життя на пенсії від знайомих і друзів.



Минулого року середня пенсія становила близько 3000-4000 грн і тут постає питання: чи може людина, отримуючи таку пенсію, сплатити всі комунальні послуги та ще щось залишити, наприклад, на їжу? Де косяк – у пенсійній системі чи все ж у дорожнечі життя в Україні?

Наша сім'я тривалий час жила у Швеції, тому можу навести показовий приклад. Пенсія у Швеції займає одну з провідних позицій у світі.

Так, пенсіонери там живуть скромно, але гідно, не в бідності та холоді взимку. У Швеції три види пенсії: загальнодержавна, за вислугу років та з особистих накопичень (так і в Україні). Плюс є ще один вид, який називається garantipension. Це гарантовані пенсійні виплати, що виплачуються з держбюджету та призначені для тих, хто мешкає на території країни понад 3 роки та сплачує податки. До таких людей належить і мій чоловік – Віктор Іванович.

Ми вже давно не мешкаємо у Швеції, але коли він досяг пенсійного віку, став отримувати саме цю допомогу, яка становила 120 євро. Так, це мінімальна виплата, але порівняно з Україною, це як середня пенсія. Сподіваюсь, що ви мою думку вловили та активно братимете участь в обговоренні.




0 коментарів

コメント


bottom of page